Gemiddelde klantscore 8,6
Ruim 7 jaar ervaring
Praktijk in Alkmaar
Zhong gecertificeerd

Migraine

Heeft u last van migraine? Acupunctuur helpt om migraine te verlichten én te verhelpen.

Lees verder

Wat is migraine?

Migraine is alles behalve een ‘gewone hoofdpijn’. Migraine uit zich als een felle, kloppende pijn aan één kant van het hoofd. Bij de minste inspanning kan deze fors verergeren. Dit kan samengaan met gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid, overgeven en tintelingen aan één kant van het lichaam.

Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar verdwijnt meestal binnen 1 dag. De ene patiënt heeft slechts af en toe een migraine-aanval, de andere heeft er regelmatig last van.
In termen van acupunctuur is er bij migraine vaak sprake van vastzittende energie in het hoofd, waarbij de energie niet goed kan doorstromen naar de rest van het lijf. Wanneer klachten van migraine samen gaan met (spier-)spanning in nek en schouders kan dit een extra obstakel zijn voor de goede doorstroming van levensenergie (Qi).

Wat is de oorzaak van migraine?

Hoe migraine ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door het uitzetten en een ontsteking van hersen-bloedvaten. Naast een erfelijke aanleg kunnen ook andere factoren (triggers) een migraine-aanval uitlokken. Deze verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende triggers:

 • Voeding. Te weinig drinken en het overslaan of uitstellen van de maaltijd kunnen migraine veroorzaken. Ook voedingsmiddelen kunnen dat, zoals koffie, chocolade of kaas, en stoffen in voedingsmiddelen, zoals smaakversterkers (in Chinese gerechten en kant-en-klaar maaltijden), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, Chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof);
 •  Hormonen. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie (menstruele migraine). Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. En tijdens de zwangerschap of na de overgang kunnen de klachten verminderen.
 • Veranderd slaappatroon. Wie meer of juist minder dan gemiddeld slaapt, kan last krijgen van migraine.
 • Uitslapen, maar ook een nachtdienst kan zo aanleiding geven tot een migraine-aanval;
 • Langdurige stress;
 • Te veel inspanning. Meer lichaamsbeweging dan gebruikelijk kan migraine uitlokken;
 • Zware emotionele of mentale belasting;
 • Omgevingsfactoren zoals lawaai, fel licht, sterke geuren;
 • Weersveranderingen of hoogteschommelingen.

Wat te doen bij migraine?

Migraine staat doorgaans niet op zichzelf. Daarom is het van belang niet alleen aandacht aan je migraine te besteden, maar ook aan andere aspecten van je gezondheid, je leven en levensgeschiedenis. Het is erg belangrijk om zelf te onderzoeken bij welke triggers een migraine-aanval wordt uitgelokt. Daarnaast is een gezonde en regelmatige manier van leven een belangrijke stap in het voorkomen van migraine.

Enkele tips:

 • Vermijd je persoonlijke migraine-triggers;
 • Beweeg regelmatig;
 • Eet gezond en op vaste tijdstippen;
 • Vermijd stress. Maak tijd voor jezelf;
 • Stop met roken;
 • Wees zuinig met alcohol;
 • Let op je zithouding tijdens het werk;
 • Open regelmatig de ramen. Een goede ventilatie van de ruimte, is belangrijk, ook als je slaapt.

Migraine aanvallen

Migraine is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraine aanvallen. De gemiddelde frequentie is 2 aanvallen per maand. Iedereen kan ooit in zijn leven wel 1 of 2 aanvallen krijgen. We spreken echter pas van migraine wanneer dergelijke aanvallen regelmatig voorkomen.

De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend. Wel is bekend dat door het overschrijden van je persoonlijke migraine-triggers, bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld worden. Hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling van deze delen van de hersenen. Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.

Migraine symptomen

Bij een migraineaanval kun je last hebben van verschillende symptomen. Waarvan je exact last hebt, is per persoon én fase van de migraine verschillend.
Voordat de migraine begint kunnen er een soort waarschuwingssignalen zijn: plotselinge stemmingswisseling, veranderingen in smaak, vocht vasthouden en/of vermoeidheid.
Ongeveer 33% van de migrainepatiënten heeft migraine met aura-verschijnselen. Aura-verschijnselen zijn plaatselijke neurologische stoornissen die tijdelijk zijn en kort vóór de ‘echte’ migraineaanval optreden.

Last van migraine

De symptomen die duiden op migraine met aura zijn:

 • Veranderingen in je zicht: het zien van lichtflitsen, schitteringen, sterretjes of vlekken;
 • Spraakstoornissen: moeite met of het onvermogen tot spreken of begrijpen wat er gezegd wordt;
 • Gevoelstoornissen: tintelingen aan één kant van je lichaam, krachtverlies en heel soms een halfzijdige verlamming.

Bovenstaande aura-verschijnselen worden meestal geleidelijk erger en nemen na een tijdje weer langzaam af om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. De aura-fase duurt tussen de 20 en 60 minuten.

Na de aura-fase komen vrijwel alle migrainepatiënten in de hoofdpijnfase terecht. Deze hoofdpijnfase kenmerkt zich door de volgende symptomen en klachten:

 • Kloppende, bonzende hoofdpijn;
 • Hoofdpijn meestal aan één kant;
 • Misselijkheid en braken;
 • Overgevoelig voor licht en geluid.

Het verloop van de hoofdpijnfase verschilt. De ene migrainepatiënt krijgt vrij plotseling last van bovenstaande symptomen (kort én heftig), terwijl bij een ander de verschijnselen juist geleidelijk beginnen en steeds erger worden (lang én minder heftig). De duur van de hoofdpijnfase wisselt daardoor tussen 4 en 72 uur.

Hierna volgt de herstelfase die de migraineaanval afsluit. Je hebt in deze fase geen hoofdpijn meer, maar je kunt nog wel de volgende klachten ervaren:

 • Vermoeidheid;
 • Verminderde concentratie.

Meestal duurt de herstelfase 1 à 2 dagen, maar het kan ook langer duren, bijvoorbeeld een week.

Migraine behandeling

Met behulp van de acupunctuur-naalden wordt de verdeling en de doorstroming van energie in je lichaam gecorrigeerd. Dit gaat vaak gepaard met een ontspannen gevoel en een afname van de hoofdpijnklachten.

Je mag verwachten dat er na 4 tot maximaal 6 behandelingen een duidelijk merkbare verbetering in het klachtenbeeld is opgetreden. Vaak is dit al eerder. Hoe lang de totale behandeling duurt is afhankelijk van de ernst en aard van jouw klachten en van je algehele gezondheidssituatie. De klachtenvermindering die optreedt door de acupunctuur-behandelingen is langdurig of zelfs blijvend.

Helpt acupunctuur tegen migraine?

Bij migraine helpt acupunctuur de vastzittende energie in je hoofd in beweging te brengen en weer door te laten stromen naar andere delen van je lichaam. Wanneer er ook sprake is van klachten aan nek en schouders, behandel ik deze aanvullend met Chinese massage. Hierdoor komt men meer in je lijf (en minder in je hoofd) te zitten. Vanuit je lichaam kun je leren anders om te gaan met stress en emotionele spanning. Klachten zoals migraine kunnen hierdoor veranderen, minder worden of zelfs verdwijnen. Eventuele andere klachten met betrekking tot menstruatie en overgang zullen dan ook meeveranderen.

Acupunctuurpunt migraine

Er wordt eerst gekeken welke Chinese conditie naar voren komt bij het intake-gesprek, en daarop wordt een punt-combinatie toegepast. Migraine kan een oorzaak zijn van de Liver Yang Rising-conditie. Bij de behandeling wordt dan de Liver Yang verminderd (gesedeerd), zodat de spanning afneemt en de energie niet meer zo naar het hoofd stijgt. Tegelijkertijd wordt er op andere acupunctuurpunten energie toegevoegd (getonifieërd of gevoed) om tekorten aan te vullen, wat ook voorkomt dat het Yang gaat stijgen.

Er wordt lokaal geprikt op het hoofd waar de hoofdpijn zit, maar er worden ook afstandspunten gebruikt, met name acupunctuurpunten op de onderarmen, -benen en voeten.