Gemiddelde klantscore 8,6
Ruim 7 jaar ervaring
Praktijk in Alkmaar
Zhong gecertificeerd

Schouderpijn

Heeft u last van schouderpijn? Acupunctuur helpt om pijn in uw schouder of nek te verlichten én verhelpen.

Lees verder

Schouder- en nekklachten

Schouderklachten komen vaak in combinatie met nekklachten voor. Regelmatig behandel ik mensen op deze klachten met goed resultaat. De meest voorkomende klachten zijn spierstagnaties door:

 • stress
 • overbelasting
 • een verkeerde houding.

Daarnaast kan er sprake zijn van slijmbeurs- of peesontstekingen, maar ook “frozen shoulders” of een whiplash. Bij nekklachten komt artrose ook geregeld voor.

Nekpijn

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig te maken met nekklachten. Dit is in de huidige tijd vaak ook het gevolg van het toenemend gebruik van smartphones om Social Media te checken, te googelen, te chatten of te whatsappen. Bij het gebruik van je smartphone of tablet zit je vaak in een houding waarbij je nek voorover is gebogen ten opzichte van je wervelkolom. Het lang en vaak in deze (werk)houding stilzitten, leidt ertoe dat de spieren in je nek stijf of pijnlijk kunnen worden. Ook slapen in een verkeerde houding kan leiden tot nekklachten. Hetzelfde geldt voor borstvoeding geven of het lezen van boek.

Behalve het stilzitten in een bepaalde houding, speelt stress ook een rol bij nekklachten. De spieren in je schouders en nek zijn ontzettend sterk. En spanning en stress hebben al gauw de neiging om de nek- en schouderspieren te doen verkrampen.

Tips om nekklachten te voorkomen

 • Zorg voor een goede houding: hou je nek en schouders recht en hou je hoofd niet lang achter elkaar in een gebogen houding. Zorg voor veel beweging door regelmatig pauzes te nemen of verander je houding regelmatig
 • Doe nek-/schouderoefeningen zodat de spieren goed ontspannen en soepel blijven
 • Verminder stress
 • Laat je spieren los masseren
 • Zorg ervoor dat je een goed hoofdkussen hebt

Acupunctuur nek- en schouderklachten

Over het algemeen pas ik voor nek- en schouderklachten de methodes van Dr. Tung toe. Dit betekent vooral dat ik geen naalden zet op de plaats van de pijn, maar op een ander lichaamsdeel zoals de handen, enkels en/of onderbenen om de meridianen in de schouder/nekregio te balanceren. Het meridiaan-systeem is een netwerk van kanalen, een soort electro-magnetisch veld. Zo kun je punten op afstand aanprikken om een klacht op een andere plaats in het lichaam te behandelen.

Acupunctuur slijmbeurs/peesontsteking schouder

Slijmbeurzen zijn kussentjes met vocht die ervoor zorgen dat de pees gemakkelijk kan bewegen zonder dat er wrijving ontstaat tussen pezen en botten. Het bevindt zich tussen de gewrichten, denk bijvoorbeeld aan knieën, schouders, heupen en ellebogen. Door een overbelasting kan er een ontsteking ontstaan in een slijmbeurs. De pijn is dan dof en/of stekend en bij beweging wordt de het erger. Door de pijn ontstaat er een bewegingsbeperking.

Acupunctuur en cupping vormen een krachtige combinatie om deze klachten aan te pakken.

Cupping zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en weefsel waardoor de blokkade wordt opgeheven. Acupunctuur vermindert de pijn, ontspant de spieren en herstelt het lichaam.

Het effect hiervan is direct merkbaar door een toegenomen beweeglijkheid en verminderde pijn.

Acupunctuur en schouderpijn

Nekklachten komen vaak voor in combinatie met schouderklachten. Net onder de schedelrand op de zijkant van de nekspieren zitten pijnlijke punten. De pijn straalt meestal uit naar de bovenzijde van de schouders. Als men op die plekken drukt, kan de pijn naar boven uitstralen, richting de zijkant(en) van het hoofd. De spieren in de omgeving van de genoemde punten zijn hard en drukgevoelig.

Bij zeker 75% van de Nederlandse bevolking zijn deze punten gevoelig als erop gedrukt wordt. Dit heeft te maken met het jachtige leven dat we leiden. Drukte, stress en gejaagdheid zijn belangrijke factoren die leiden tot deze pijn. Ook andere factoren, bijvoorbeeld orgaanverstoringen, kunnen leiden tot nekpijn en schouderpijn.

Bewegingsbeperking in de schoudergewrichten komt veel voor. Men kan de arm tot een zeker punt omhoog doen, gaat men dan nog een paar millimeter verder, dan volgt een hevige pijn. Mensen die maanden of soms zelfs jaren zo’n kwaal hebben, lopen het risico dat de bewegingsbeperking nog erger wordt. Er kunnen zelfs ontstekingen bij het gewricht ontstaan.

Frozen shoulder acupunctuur

Bij een frozen shoulder is er een ontsteking in het schoudergewricht. Dit heeft tot gevolg dat het schouderkapsel om het gewricht gaat krimpen en er bewegingsverlies plaatsvindt. Een frozen shoulder kenmerkt zich door pijn, stijfheid, krachtverlies, tintelingen en bewegingsbeperking in alle richtingen van het schoudergewricht. De pijn is constant aanwezig en kan bij een plotselinge beweging verergeren.

Volgens de TCM kan een frozen shoulder ontstaan door stagnaties van Qi en bloed, door organen die minder goed gaan werken en mogelijk voor deformaties/kalkafzettingen in het gewricht zorgen. Verder zou je deze bewegingsblokkade kunnen wijten aan:

 • Kou
 • Veel en hard werken of teveel inspanning leveren
 • Ongeval

In alle situaties draait de frozen shoulder om een forse obstructie waar je onbehandeld een flinke tijd mee zoet kunt zijn.

Wanneer de situatie acuut is, kunnen we de behandeling starten door de aangedane meridianen te behandelen.

Heb je te maken met een chronische frozen shoulder, dan betrek je er weer andere organen bij en andere acupunctuurpunten. Chinese kruiden kunnen ook ondersteuning bieden: zij werken bevorderend op de bloedcirculatie en de Qi en ontstekingsremmend. Warmte, moxa-therapie en cupping behoren ook tot de therapeutische mogelijkheden

Helpt acupunctuur bij nek- en schouderklachten?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur op nek- en schouderklachten en onderzoeken bevestigen het positieve effect. Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor je betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of deze zelfs helemaal verdwijnen.

Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur een symptoom-bestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kan je dan altijd een beroep doen op acupunctuur voor het bestrijden van de pijn.

Ik merk in mijn praktijk dat mensen veel baat hebben bij acupunctuur-behandelingen. Ik hef niet alleen blokkades op waardoor energie weer vrij kan stromen, maar richt mij ook op dieper liggende problematiek zoals een zwakte van bepaalde organen. Zo ben ik in staat om niet alleen acute problemen te verhelpen maar ook op de langere termijn effect te behalen.